woensdag 25 augustus 2010

Zeilen met een Victoire 28 s-spant

Na een eerste seizoen heb ik intussen wat ervaring met de zeileigenschappen van de Old Vic kunnen opdoen.Veel solotochtjes vanaf Noordschans over het Hollands Diep en Haringvliet, maar ook een paar keer via het Volkerrak naar de Oosterschelde en een rustig rondje op zee.

De overheersende indruk is zeer goed en alles klopt. Een Victoire s-spant zeilt zoals een goede klassieker hoort te zeilen; rustig gedrag in golven en in vlagen, reageert zeer voorspelbaar en zeilt onder alle omstandigheden goed en vlot.

Loopt onder vol tuig met de grote genua ook bij licht weer zeer behoorlijk en reageert bijna stil liggend nog goed op het roer. Loopt vanaf 4 Bf erg goed onder genua 3 en kan bij zwaar weer met 1 of 2 reven en een werkfokje altijd goed in balans worden gevaren. Ook als je tijdelijk te veel zeil voert ( bv in een bui ) blijft alles zeer controleerbaar en is het een erg stijf schip ( met 50% ballast ). De helling wordt nooit veel groter als 20-25 gr met het zijdek tegen het water. Je hoeft niet steeds te reven of zeilen te wisselen in buiig weer.

Gemiddelde snelheden: vlot 3-4 kn zodra het een beetje waait, rond 5.5 kn kruisend bij meer wind en rond 6.5 kn ruimwinds. Tegen de 7 knopen ligt er een maximum rompsnelheid, meer zeil zetten loont niet. Kruist gewoon goed rond de 45gr efficiƫnt AW. Alles bij elkaar komt een goed gezeilde Victoire 28 nog zeer goed mee met de gemiddelde toerzeiljachten, maar loopt natuurlijk niet zo hard-en-hoog en halfplanerend als moderne ontwerpen.

NB ik heb zelf een jaar een Beneteau First 31.7 gehad en daarmee langs de Engelse Zuidkust gezeild; enorme snelheden onder allerlei omstandigheden, maar het vergt continue aandacht, trim en stuurmanskunst om dat vol te houden. Geen boot om solo relaxed mee over te steken.

Alles bij elkaar is de Old Vic voor mij een perfect toerzeiljacht; voldoende vlot, maar ook zeer hanteerbaar. Niet altijd de maximum snelheid, maar wel geschikt om uren en dagen solo door te varen en grote afstanden af te kunnen leggen. Old Vic geeft je steeds het veilige gevoel een veel groter jacht te varen, maar blijft lekker hanteerbaar en “past” als een paar oude schoenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten