woensdag 27 oktober 2010

Waarom een Victoire 28 ?


·       Ik was op zoek naar een boot waarmee ik solo de zee weer eens op zou kunnen, maar tevens geschikt om met zijn 2-en een vakantie weg te kunnen. Er waren een paar dingen die ik intussen door eigen ervaring had geleerd;
·       *  Koop een boot zo klein mogelijk en niet zo groot mogelijk als je jezelf kunt veroorloven. Ik wilde solo zeezeilen, goed kunnen slapen met 2-3, een fatsoenlijke WC voor mijn vriendin, een beetje stahoogte om je rug eens te kunnen strekken en een goed zittende ruime kuip.
·       *  Keep It Simple. Alles wat aan boord zit kan kapot en gaat vaak kapot, dus hoe minder “spul” aan boord hoe beter. Wat er wel aan zit moet zo simpel mogelijk en goed zijn.
·       * Een boot moet mooi zijn en “iets” hebben; natuurlijk is dat niet rationeel en zeer afhankelijk van smaak…….maar wat is rationeel aan het hebben van een boot ?

Ik had mezelf een erg laag budget van maximaal 15000 Euro in mijn hoofd gezet, zodat er voldoende geld overbleef voor vervangingen. Ik ben via internet gaan zoeken en heb diverse opties bekeken. Uiteraard kom je dan uit bij oudere polyester klassiekers. Vaak echte “plaatjes” van boten, maar ook vaak erg krap in de binnen en buitenruimte. Ook zie je veel  iets modernere 26-29 voeters uit de 70-er en 80-er jaren, maar die spraken me vaak als model niet zo aan.

De Victoire 28 s-spant was een verassing;  gematigde klassieke lijnen, mooi laag vrijboord met een hoge voetrand en ruime zijdekken, een ruime kuip met redelijke zit , oersolide gebouwd en met een opvallend ruim interieur voor dit soort modellen. Ik kan met 185cm net staan binnen, er zit een fatsoenlijk toilet voorin, een ruim bed in de boeg en een ruime kajuit met langsbanken, klaptafel, kaarttafeltje en functionele kombuis plus hondekooi. Kortom een  "ouderwets zeewaardige" indeling.
Daarbij is alles erg mooi gebouwd en bij de “Old Vic” ook nog eens erg netjes bijgehouden en gerenoveerd met ondermeer een teak dek dat het helemaal “af” maakt.
Er staat een degelijke masttop tuigage op met een niet te grote voordriehoek. Vallen en reven aan de mast, overloop op brugdek en de rolfok is er nu gelukkig weer af zodat je gewoon voorzeilen op kunt zetten met leuvers.
Ik heb diverse exemplaren bekeken, met enthousiaste eigenaren gesproken en het is voor mij “de” keuze als je een niet te grote klassieker zoekt voor weinig geld met erg veel mogelijkheden.

NB: de tekeningen zijn van het model V28 "halfton" vanaf 1970, met gescheiden kiel en roer. De Old Vic is een oudere V28 met klassieke langere kiel-roer combinatie. Romp en dek zijn verder gelijkvormig.

1 opmerking:

  1. Hoi Ralph,

    Een leuke site om te lezen, daar ik ook in het bezit ben van een 'klasieke' victoire. Wel een maatje kleiner, de 25. Ik vroeg me af waar je de tekening vandaan hebt waar ook de zeilmaten opstaan.

    Groet,
    joycevandersman@hotmail.com

    BeantwoordenVerwijderen