donderdag 22 maart 2012

Een high aspect fok op een Victoire 28

Uit ervaring de afgelopen twee seizoenen is gebleken dat ik veel vaar met de oude Genua 3. Zodra het een beetje meer waait is dat gewoon een lekker hanteerbaar zeil van ongeveer 15m2 , dat voldoende voortstuwing geeft. Het is echter wel ouderwets gesneden met een korter voorlijk en schoothoek ruim voorbij de hoofdwanten. Het zeil wordt buitenom deze wanten geschoot naar de genua-rails op de dekranden.
Hier een foto van de oude genua3 vlak na aankoop, vliegend gehesen toen de rolinstallatie er nog niet af was.

Deze set-up is naar moderne maatstaven niet ideaal voor optimaal kruisen. Goed gevaren kruist een Victoire 28 tussen de 50 en 45 gr AW effectief. Op zich zeer redelijk voor een klassieker en in de praktijk vergelijkbaar met toerend modern jacht met half ingerolde genua. Optimaal gezeilde moderne jachten met een High Aspect fok lopen echter een stuk hoger.
Nu heeft een Victoire 28 niet het rompmodel om erg hoog te kunnen lopen; een relatief ondiepe (135cm) s-spant moet je niet dichtgeschoot tegen de wind in persen, maar een beetje laten lopen.
Als je echter de minimale AW schoothoek berekent voor een Victoire 28 (dat is de horizontale hoek tussen de scheeps-as en de lijn door halshoek-oog en leioog) dan is dat orgineel (buitenom geschoot op de boordranden) rond de 18-19 graden. Bij moderne toer jachten ligt deze hoek rond de 12 graden en algemeen wordt aangenomen dat deze zeker niet groter dan 15 graden moet zijn om voldoende hoogte te kunnen lopen. Daar ligt dus zeker een mogelijkheid tot merkbare verbetering op de Old Vic!
Hierboven een foto van de oude situatie bij aankoop. De rolfok installatie is er intussen al een tijd af. Op de voorstag kunnen nu met leuvers 3 voorzeilen worden gehesen; een 140% genua van ongeveer 24m2, bovengenoemde oude genua 3 van 15m2 en een zwaarweer fok van 10m2.

Na een hoop gepuzzel zijn de volgende aanpassingen gedaan:

Ik heb extra leioograils gemonteerd aan de binnenzijde van het zijdek langs de kajuit. De schoothoek komt daarmee te liggen rond de 13 graden, 5 graden dichter als orgineel en overeenkomend met moderne begrippen voor toerjachten (racers varen HA fokken zelfs tot binnen de 10 graden)

Ik heb ook de verstaging aan moeten passen. Op een Victoire 28 zitten voor-onder wanten op beide boorden,  55 cm voor de hoofdwanten (zie foto boven). Deze zitten enorm in de weg als je een binnendoor geschoot voorzeil wil vieren. Ik heb ze vervangen door een enkele babystag midvoor.
Ik heb daarvoor een extra wantputting gemonteerd midden op het voordek, vlak voor de kajuit. Het dek is terplekke voldoende sterk door de opbouw en een ingelamineerde dwarsbalk onder dek, die daar standaard zit. Met twee simpele RVS strips heb ik de bestaande bevestigingsogen bovenin de mast naar voren verbonden, zodat de babystag centraal kan worden gemonteerd.
Op bovenstaande foto de nieuwe situatie; extra leioograils langs de kajuit en een nieuwe babystag op het voordek. Je ziet op de foto de oude puttings van de voor-onder wanten nog zitten, voor de hoofdwanten net naast de voorzijde van de nieuwe rails.

Ik heb een nieuwe fok in bestelling. Deze krijgt de maximaal mogelijke voorstaglengte en een schoothoek die nog net voor de hoofdwanten blijft. Het totale oppervlak is met 16 m2 net iets groter als de oude Genua3.
Om zeilwissels naar een werkfok in toenemende wind te voorkomen, is deze fok uitgevoerd met een rif zodat er 10 m2 over blijft. Reven en uitreven gaat simpel; spanning van de schoot af, val 2.5 mtr vieren, schoot en hals hoger inpikken en val weer op spanning brengen. Het overgebleven zeildoek kun je opbinden met de reefknuttels.

De praktijk zal het moeten leren, maar ik denk dat hiermee een stuk beter is te kruisen dan voorheen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten