zondag 4 mei 2014

Weekje uit het water; onderhoud.

Old Vic had intussen twee seizoenen in het water gelegen en was hard toe aan inspectie en onderhoud OW.
Daarnaast was een dek afvoerbuis verstopt geraakt waardoor er steeds water op het dek bleef liggen.

NB een Victoire heeft een ouderwets gesloten boeisel rond het dek. Dat geeft een heerlijk veilig gevoel, altijd steun voor je voeten en lijnen (en andere dingen die los op het dek liggen of vallen) blijven makkelijk aan boord. De water afvoer geschied via twee loospijpen per kant, die keurig binnenlangs aflopen en net boven of net onder de waterlijn lozen. Daardoor zijn er nooit vieze loos-strepen op de romp te zien..........goed over nagedacht door dhr Vader in 1968 !

Ik had de verstopping van een van deze loospijpen al een paar keer proberen te ontstoppen, maar kreeg er geen draad of trekveer door van bovenaf.  Deze bleef steeds steken op de haakse huiddoorvoer net onder water. Op de wal bleek dat er gewoon erg veel aangroei in het laatste stukje zat, schelpjes en wat dekvuil deden de rest en de zaak zat dicht. Met een trekveer van onderaf was het zo weer open...........een volgende keer is het dus op te lossen met een trekveer vanuit het water of de bijboot. Waarschijnlijk zal een hogedruk reiniger van bovenaf ook werken, ik weet nu tenminste hoe het zit.

De romp zag er nog goed uit! De 2comp DD lak van polyservice uit 2002-2004 (?) blijft erg netjes en een keer poetsen met Seapower was voor mij voldoende om het er weer netjes (maar natuurlijk niet perfect) uit te laten zien. Overschilderen stel ik nog wel weer een paar jaar uit.
Onderwater nog wat blaasjes en velletjes losgestoken, ietsje opgeschuurd op sommige plekken en daarna voorzien van een stevige laag Seatender antifouling. Niet helemaal glad meer, omdat er intussen hier en daar wat laagjes zijn losgegaan, maar netjes genoeg voor weer een seizoen toeren.
Tzt moet de schuurmachine er weer eens stevig overheen, maar dat komt een volgende keer als ik hem weer eens laat overwinteren op de wal.

Voorlopig staat de 46jarige er weer netjes bij:


1 opmerking: