dinsdag 24 mei 2011

Binnendoor terug

Maandag 23-5-11 Na het zeezeil experiment gisteren wederom overnacht aan een mooring bij Stellendam.
Tot mijn verassing vrijwel geen lekkage binnen geconstateerd! En dat terwijl er toch erg veel water over dek en dak heen was gespoeld op zee. Ergens een hoekje slaapzak vochtig (?) en een klein spoorje water onder de mast ( dekdoorvoer bedrading?) was alles. Vandaag voorspelling ZW5-7 en morgen idem. Ik heb besloten via het Spui , de Oude Maas en Dordse Kil terug te varen naar Noordschans en daarna een dagje thuis door te brengen. De tocht is grotendeels wind mee en binnenwater, dus goed te doen met veel wind.
Om 0900 onder zeil vertrokken richting het Spui:

Op het Spui, een prachtige getijden rivier die erg hard kan stromen. Stroom tegen, volop wind mee en op de hele route geen brug te vinden. Veel mooie plekjes en haventjes en een mooi landschap.


`Hollandscher` kan het niet , windmolen en het pontje bij Oud Beierland.

Verderop liep de tocht via de Oude Maas naar de Dordse Kil. Vooral het eerste deel erg landelijk en goed zeilbaar, maar richting Dordrecht draaide de wind tegen en werd het motorzeilen. Op de Dordse Kil harde wind en stroom tegen, dus de oude Volvo moest hard werken. Vanaf Moerdijk naar Noordschans wederom wind tegen en vanwege de drukke beroepsvaart heb ik ook daar motor/zeilend tegen de harde wind ingevaren. Toen in ieder geval wel stroom mee. Rond 1700 aangemeerd in Noordschans, de rommel een beetje opgeruimd en naar huis voor douchen, warm eten en een knuffel.

NB de oude Volvo MD2 uit 1968 start en loopt perfect, maar stampt behoorlijk en ook de geluids isolatie is niet echt goed. Alles dreunt mee, maar er is meer dan genoeg vermogen. Half gas rustig lopend haal je vlot 4.5 tot 5kn tegen harde wind en golven in en met wat meer gas tot tegen de 6 knopen. Ik zie zeker nu wel het nut van een zeer ruim bemeten motor op beroeps vaarwater. Verbruik op de hele tocht tot nu toe maximaal rond de 1.5 liter per uur, dus eigenlijk maar heel weinig.

1 opmerking:

 1. Beste Ralph,

  Wij kwamen elkaar tegen op het Haringvliet tijdens onze vakantie. Onze Victoire 28 is net weer vaarklaar na een uitgebreide refit en het zou leuk zijn informatie uit te kunnen wisselen.

  Met vriendelijke groet,

  Robert Nipshagen
  Lemmer
  06 21554560
  robert.nipshagen@planet.nl

  BeantwoordenVerwijderen