vrijdag 27 mei 2011

De volgende depressie!

Woensdag 25-5-2011 weer vertrokken voor een tocht langs Tiengemeten naar Stellendam. Altijd een mooi vaargebied; geen sluizen en ik kan makkelijk onder de Haringvlietbrug door. Wind Z 3-4, warm en veel zon dus perfect voor een ontspannen zeildag(je) . De barometer zakt echter hard een geeft al een "windalarm" voor de komende tijd.


NB ik heb jaren geleden een elektronische barometer aan boord gekocht, die grafisch de trend aangeeft en een alarm geeft als de barometer stand boven een bepaalde waarde per uur zakt. Ideaal! Klopt altijd en geeft meestal zo'n 5-6 uur tevoren al een waarschuwing dat er zwaar weer aan komt. Beter dan welke radio-marifoon-gsm-internet voorspelling dan ook; heeft me jaren geleden al eens gewaarschuwd voor een plotseling opkomende NO 7Bf op zee, die zelfs de BBC niet in zijn forecast had.

Ik had al rekening gehouden met harde wind en slecht weer op Donderdag en Vrijdag, dus geen verdere plannen voor zee of verre afstanden, maar gewoon een nachtje in de buurt van Stellendam/Hellevoetsluis en de volgende dag weer terug naar huis voor de buis en de kachel.

Erg mooie avond aan de mooring bij Stellendam. Het Haringvliet heeft tegenwoordig vrij veel moorings ( meerboeien) naar Engels model en dat is natuurlijk nog makkelijker als ankeren.

In de avondzon

Diner van Cola en Kantklaar Goelash, het is de entourage die het moet doen!
Lawaaierige meeuwen voor het zee-gevoel
en een fantastische zonsondergang met mooie wolkenlucht


Donderdag 26-5-2011 weer terug naar de thuishaven in Noordschans. Vanaf 0900 toenemende ZW-W wind tot wel erg hard in de loop van de dag. Met werkfok en derde rif half en ruimwinds liep het perfect en erg hard voor een klassieke 28 voeter, 6.5 kn met uitschieters ruim boven de 7kn. Zelfs de stuurautomaat hield het redelijk bij, zodat ik onderweg koffie en ontbijt kon maken binnen. Om 1300 lag ik al weer vast in de haven. Het Hollands Diep bezaait met witte koppen en wegwaaiend schuim voor de boegen van de beroepsvaart.............leuk op binnenwater, maar niet echt zeezeilweer!
Voorspellingen tot Zondag slecht en daarna rustiger en beter, dus misschien vanaf dan maar weer eens een zeezeilpoging?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten