donderdag 6 oktober 2011

Het bouwen van de vaste buiskap op de Old Vic

Nadat alles was pasgemaakt en geschroefd op de boot, kon de eerste constructie van de van de vaste buiskap worden losgemaakt en vervoerd naar huis. Het geheel is voldoende vormvast, maar moet thuis wel netjes worden opgesteld zodat hij niet vervormd.
Allereerst word de kap omgedraaid zodat de binnen-naden kunnen worden vastgezet met glasband en epoxy. Daardoor ontstaat een sterkere constructie tijdens de verdere bouw.

Daarna is de kap gedraaid en is er een tweede laag buigtriplex overheen gebogen en vastgelijmd. Ik heb daarvoor PU constructielijm gebruikt, omdat deze erg goed spleetvullend is en erg weinig druk nodig heeft.
Het geheel is geschroefd op de onderlaag tijdens het lijmen. Deze zijn na uitharding weer verwijderd.
Vervolgens zijn de hoeken fors afgerond met een bandschuur machine en daarna is alles zo veel mogelijk vlak geschuurd met een excenter schuurmachine en met de hand nageschuurd.

Vervolgens is alles bekleed met glasmat en epoxy; 2 lagen 160gr keeper weefsel aangevuld met ruim voldoende 20 cm breed glasweefsel band over de naden. Het midden van de voorpanelen is niet bekleed omdat daar t.z.t.toch  de ramen worden uitgezaagd. Na uitharding gaat de overtollige glasmat eraf en kan alles worden vlak geschuurd. Dan is de buiskap voldoende sterk om de bouwmal te verwijderen. Vervolgens kan dan de binnenkant worden bekleed met glasmat en epoxy voor verdere versterking.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten