donderdag 20 oktober 2011

Versterken van de vaste buiskap

De vaste buiskap is nu voldoende vormvast, maar nog niet sterk genoeg op op te staan of zitten.
Daarvoor komt er een een verdikte rand aan de achterzijde, die functioneert als spant. Ik maak deze met stukken pijpisolatieschuim van de bouwmarkt, die ik om de achterzijde van de buiskap klem.
Eerst de kopse kant nog eens dik in de epoxy zetten, dan de pijp isolatie er overheen schuiven en vervolgens alles aflamineren met 3 lagen glasweefselband en epoxy.
Met hierna nog wat schuur en plamuurwerk wordt het zodoende een mooie afgeronde sterke rand, die veel extra sterkte geeft aan de buiskap.
Op de foto zie je dat ik een extra spandraad heb gebruikt om de kap iets meer voorspanning te geven. Dat maakt alles nog wat sterker als het is uitgehard. Bij definitieve montage buig je dat makkelijk weer een beetje naar buiten om het passend te monteren.
Ook zie je een hardhouten dwarsbalkje gemonteerd in het midden van de kap. Dit wordt de gieksteun, waarop je de giek kunt laten zakken en vastzetten tijdens het strijken van het grootzeil. Dit balkje is zorgvuldig pasgemaakt op de ronding van de kap en functioneert nu als extra versterking. Straks wordt deze weer gedemonteerd en verder afgewerkt, maar niet geschilderd of gelakt.
Na het schilderen van de kap wordt hij weer gemonteerd, kaal om te kunnen vergrijzen. Later worden er ook nog twee kale teak handrailingen van 60cm gemonteerd links en rechts op de kap.

2 opmerkingen:

  1. Ralph, Met interesse volgen we je blog. Wij zijn van plan deze winter door te zeilen met een Victoire 28. Heb je een mening over de beste manier om de dekloospijpen te beschermen tegen vorstschade?

    Bij voorbaat bedankt, Ton van Beek

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk niet dat je iets aan hoeft te doen. Ik heb mijn boot 2 winters in het water gehad (in het ijs) en geen probleem gehad. Waarschijnlijk door de open verbinding aan een zijde (?). Het zelfde met de loospijpen van de kuip; afsluiters open houden en verder geen probleem.

    Succes! Ik heb hem deze winter op de kant voor weer een keertje onderhoud.

    BeantwoordenVerwijderen