woensdag 1 juni 2011

Te veel of te weinig wind!

Zondag 29-5-11 rond 1400 vertrokken uit Noordschans richting Stellendam. Harde wind WZW 6 Bf en nog hardere vlagen. Met kleine fok en derde rif ging het op Hollands Diep en Haringvliet allemaal best goed, maar weer was er veel te veel wind om lekker op zee te kunnen varen. Voorspelling afnemend in de avond en morgen Z 3Bf. Ik had de sluis Stellendam voor de zekerheid gebeld en ik kon er de volgende ochtend vroeg door.
Weer eens een nachtje aan de mooring in Stellendam, de derde keer deze afgelopen week.

Maandag 30-5-11 Vroeg op en om 0600 voor de sluis. Het ging erg vlot dus om 0700 buiten op zee. Het Slijkgat uit met stroom mee en een rustig briesje Z op werkfok en ongereefd grootzeil.
NB de voorspellingen waren op zee nog niet zo duidelijk, dus de onhandig grote genua had ik onderdeks gelaten.
Vanaf de uiterton buiten de zandbanken richting Hoek van Holland ruimwinds met de nieuwe genakker en grootzeil. Stroom tegen, rustig briesje en toch nog 4kn op de GPS-plotter. Rond 0930 in buurt van de Nieuwe Maasvlakte draaide de wind naar voordewind en toen de spinakker erop. Bij de oversteek van de scheepvaartroute voor Hoek van Holland viel de wind verder weg en gaat de motor aan.
Het was niet zo druk met in en uitvarende schepen. Ik heb nu AIS informatie op nieuwe plotter en dan zijn alle schepen goed te zien, inclusief snelheid en koers. Wel erg handig toen bleek dat een "ankerend" schip ( althans zo leek het)  toch met 5 kn aan kwam varen! Die plotter is sowieso ERG handig solo; je hebt de kaart, stroom informatie en omringende schepen in een oogopslag op een schermpje.
Vanaf Scheveningen was de wind vrijwel geheel op en heb ik tot IJmuiden grotendeels (3 uur) gemoter-zeild (zeilen op ivm slingeren op de altijd aanwezige deining op zee) Veel gedreun van de diesel, maar het liep wel erg goed en snel. Intussen was de stroom mee gaan staan en liep ik 7.5 tot 8 kn over de grond.
Om 1800 in de sluis bij IJmuiden en het Noordzeekanaal op naar Amsterdam en het IJsselmeer.
De eerste oversteek zit erop............maar dit keer met wel erg weinig wind!

Motorend op zee
Megaschip in zicht bij de aanloop van IJmuiden.
En een uitvarend schip

Het Megaschip vaart naar binnen en ik er achteraan, je ziet de pieren.
In de binnenhaven varen net twee zeeslepers naar buiten
Op weg naar de sluis; grote scheepvaart in de haven van IJmuiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten