zondag 5 juni 2011

Weer thuis

Zondag 5-6-2011 Voorspelling regen en NO 4-5. Rond 0700 opgestaan en alvast spullen opgeruimd en ingepakt zodat ik later (in de regen) bij aankomst in de haven lekker vlug de auto in kon laden. Vandaag een "klein stukje" terug naar Noordschans.
NB: Leuk om te merken dat het effect van ''onthaasten" op zo'n langere zeiltocht er weer is:  normaal vind ik ruim 4 uur zeilen redelijk lang (na een uurtje of twee schiet het maar niet op met rustig weer) maar na een aantal dagen met 10-12 uur op het water lijkt het ineens een kippe-eindje.

Weer met werkfok en eerste rif vertrokken om 0830 en in een vlagerig briesje langs Hellevoetsluis en de ingang van het Spui gevaren. Voor mij een van de mooiste stukjes beschut vaarwater, zeker in alle vroegte. Meer wind kwam er blijkbaar niet (?) dus het eerste rif eruit en verder rustig doorgevaren met de werkfok naar Tiengemeten.
Ik had geen zin om de genua te zetten in de regen, dus met 4.5 - 5 kn doorgevaren naar de Haringvlietbrug.
Alle boten die me intussen waren voorbijgelopen, lagen daar te wachten voor de brug...... .en ik kon er als een van weinigen onderdoor als "kleintje" van 28voet (elk nadeel heeft zo zijn voordeel), dus alle boten weer ruimschoots ingehaald en voorbijgevaren aan het begin van het Hollands Diep.

NB waarom geen rolgenua op de Victoire? Bij aanschaf zat er een zgan rolgenua plus roller op, bij nameten bleek die maar een klein beetje groter als de oude aanwezige werkfok (van rond de 17m2) en miste ik een echte grote genua voor licht weer (die past niet op een rolsysteem) die je wel nodig hebt voor deze relatief zware boot ( moderne jachten hebben relatief meer zeiloppervlak en kunnen dat stukje extra makkelijk missen, ze zijn min of meer ontworpen op rolsystemen) De nieuwe genua meet 25m2 en is daarbij wat boller als een rolgenua en geeft dus veel meer power in licht weer. In de praktijk vaar je bij een beetje meer wind (vanaf 4Bf) vrijwel altijd met de werkfok en die hijst en zakt met leuvers aan de voorstag probleemloos en is snel weggeborgen op dek met een paar zeilbanden die daar altijd klaarliggen.

Intussen was het weer droog en zonnig en kon alles mooi drogen.
Om 1300 weer in de thuishaven Noordschans, spullen ingepakt en weer naar het thuisfront in Terheijden voor een warm welkom (tjee...wat ben jij belachelijk bruin) en een lekkere douche.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten